In gesprek met
dhr. Van der Hoest
“Mijn boodschap aan burgers is vandaag de dag erg simpel: met klimaatmaatregelen sla je twee vliegen in één klap. Want natuurlijk is het goed voor het klimaat, maar óók voor je portemonnee. Het spreekt voor zich dat je voor keuzes als isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp eerst geld moet uitgeven, maar de terugverdientijd was nog nooit zo kort.”
Wethouder Van der Hoest van de gemeente Reimerswaal is warm pleitbezorger voor alles wat te maken heeft met energieneutraal en duurzaam bouwen. Niet voor niets heeft hij milieu en klimaat/energie in zijn portefeuille. “Het is geweldig om in deze tijd wethouder te zijn. Er is een enorme drang vanuit Den Haag om stappen te zetten en de klimaatdoelstellingen te realiseren.”
Eenvoudige maatregelen, flink besparen
Hij wijst in dit verband onder andere op de extra gelden vanuit de Rijksoverheid die beschikbaar zijn om slagen te kunnen maken. Zo is er een actie met het ‘Isolatieteam’, waarmee woningen met een energielabel E, F en G aan de hand van kleine, eenvoudige maatregelen flink wat energie kunnen besparen. Van der Hoest is enthousiast. “Wij hebben in onze gemeente huiseigenaren aangeschreven en het aanbod gedaan om een gesprek te hebben met een medewerker van het Isolatieteam. Zo’n professional gaat daadwerkelijk bij de woning kijken, geeft tal van tips en adviezen én brengt deze direct aan. Daarbij kun je denken aan het plaatsen van tochtstrips, het isoleren van leidingen en het gebruik van radiatorfolie. De ervaring leert dat dergelijke maatregelen al snel 10% energie besparen. Tel uit je winst. We zijn hiermee gestart in Hansweert en gaan dit de komende jaren steeds verder uitbreiden naar de hele gemeente.”
Subsidie voor isolatie
Een ander voorbeeld waarop de overheid huiseigenaren stimuleert om energiebesparende maatregelen te nemen, is de subsidie voor isolatie. “Stel je kiest voor isolatie, bijvoorbeeld van vloer, bodem of dak, en je laat dit doen door een professioneel bedrijf, dan ontvang je van de gemeente duizend euro. Via het rijk kun je daarnaast ook nog subsidie krijgen, die kan oplopen tot ongeveer zevenhonderd euro. Per saldo investeer je dan zelf nog circa achthonderd euro. Interessant, volgens mij! We hebben zojuist de eerste groep woningeigenaren, die hiervoor in aanmerking komen, hierover geïnformeerd.” Interessant is ook het proefproject dat momenteel in Krabbendijke loopt. Daarbij wordt geïnventariseerd of het mogelijk is om collectief iets aan te kopen, zoals isolatie of zonnepanelen. “Als deze pilot slaagt, wil ik dit ook in andere kernen oppakken.”
Goed voor het klimaat, goed voor je portemonee. dhr. Van der Hoest
Volop ervaring
Mooi is dat de wethouder goed weet waarover hij spreekt. Ongeveer een jaar geleden kocht hij een jaren zeventig woning en deze heeft hij volledig energieneutraal gemaakt. “Dat gaat niet vanzelf. We zijn bijna een jaar bezig geweest, onder andere met isolatie van vloer tot dak, zonnepanelen, warmtepomp en zelfs heatpipes, als onderdeel van een zonneboilerset. Verduurzamen en zulke technische keuzes maken, is wel een beetje een hobby van me. Ik wist dus wel het een en ander toen ik eraan begon. Wie die kennis niet heeft, kan terecht op de website van het Duurzaam Bouwloket.”
Tegels wippen, groen erin
Ook op het gebied van klimaatadaptatie is de gemeente Reimerswaal actief. “We bevorderen groene tuinen en investeren zelf ook in het vervangen van onnodige verharding door bomen aan te planten.”
‘Groene Kamers van Rilland’
Tot slot wijst de wethouder op de ambitieuze plannen voor de ‘Groene Kamers van Rilland’. Dit is een gebiedsontwikkelingsplan voor het gebied tussen Rilland en de gemeente Woensdrecht. “We willen dat hele gebied verduurzamen en hebben plannen om enkele proefprocessen van start te laten gaan. Zo is er een plan voor een waterstofunit op een boerenbedrijf. Het produceren van waterstof levert twee reststromen op die we goed kunnen benutten. Zo kan de zuurstof gebruikt worden door de waterzuivering. Dit levert een energiebesparing op van 80%. De warmte kan benut worden in het kassengebied. Ook hier geldt weer dat we twee vliegen (of meer) in één klap slaan. Als gemeente willen we hiermee graag aan de slag gaan. Ik hoop dat dit binnen nu en twee jaar ook daadwerkelijk lukt.”