De koudere maanden zijn weer aangebroken en zelfs de eerste (natte) sneeuwvlokken zijn hier en daar al gevallen. Zelf zorgen we voor een dikke winterjas om ons te wapenen tegen de kou, maar kan je een huis ook winterklaar maken?
Wim Kooijman, onze collega makelaar op Schouwen-Duiveland, geeft vijf handige en simpele tips om jouw huis winterklaar te maken! Dit voorkomt gebreken in en rondom de woning en het kost ook nog eens weinig tijd.
1. Cv-ketel controleren
Een defecte cv-ketel komt nooit op een goed moment, maar zeker niet in de winter. Zodra de temperatuur buiten zakt, verhogen we binnen de verwarming. Zodra de cv-ketel er slecht aan toe is, moet deze automatisch harder werken om aan de temperatuur te voldoen. Daarom is het een goed idee om te kijken wanneer de cv-ketel zijn laatste onderhoudsbeurt heeft gehad.
Het bijvullen van de cv-ketel is een klusje die je eenvoudig zelf kan uitvoeren. Controleer dus de waterdruk. Geeft de drukmeter minder dan 1,5 bar aan? Dan is het tijd om de cv-ketel bij te vullen. Op internet staan heel veel video’s hoe je dit eenvoudig zelf kan doen.
2. Buitenkranen afsluiten
Het afsluiten van de buitenkraan is een klusje waar je niet direct aan denkt, maar wel belangrijk is om te doen. Binnen de woning zit meestal een afsluitkraan waar je dit mee kan doen. Is het niet mogelijk om de waterleiding af te tappen? Isoleer deze dan. Als je dit niet doet, is er het risico dat de leiding zal bevriezen en uiteindelijk kapot zal springen.
Isoleren klinkt als een heel karwei, maar bij de bouwmarkt koop je al voor een klein prijsje een isolatiebuis van schuim. Door de insnede in de isolatiebuis is deze gemakkelijk om de leiding heen te plaatsen. Kind kan de was doen!
3. Luchtvochtigheid
Een goede luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk voor de gezondheid. Met ventilatieroosters ventileer je de woning doordat de roosters constant droge lucht aanvoeren. Droge lucht is gemakkelijk op te warmen en kost minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.
Natuurlijk kan je ook je ramen openzetten, maar dan zit je al snel in de tocht. Ventilatieroosters zijn geplaatst op een minimale hoogte van 1.8 meter, waardoor de droge lucht over je heen gaat. Hierdoor zit je niet op de tocht.
4. Vegen van de schoorsteen
Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om minimaal één keer per jaar een schoorsteenveger langs te laten komen. Een verstopte schoorsteen verhoogt de kans op een schoorsteenbrand. Daarnaast kan een verstopt kanaal ook leiden tot een slechte verbranding.
Niet alleen de schoorsteen vegen is belangrijk om te laten doen. Kijk ook zelf eens vanaf buiten naar het lood rondom de schoorsteen. Hangt dit los of zie je gebreken? Dit vergroot de kans op een lekkage.
5. Dakgoten
Zorg dat de dakgoten en platte daken vrij zijn van takken, mos, bladeren en ander vuil. Het verstoppen van de regenpijp kan eenvoudig voorkomen worden. Bij de bouwmarkt koop je een bladvanger al voor een klein prijsje en dit voorkomt een hoop gedoe!